Biografija

Dobrodošli na spletni strani Urbana Klančnika

Urban se je rodil 14. avgusta 1978 v Slovenj Gradcu. Hodil je na 1. osnovno šolo Slovenj Gradec in nato v Gimnazijo Ravne na Koroškem. Po končani gimnaziji se je vpisal na filozofsko fakulteto smer Arheologija, študij pa je kasneje nadaljeval na Bibliotekarstvu. Tekom študija je začel pisati kratko zgodbico o Lovcih (bitjih, ki se prehranjujejo z življenjsko energijo), ki pa se je nenadoma prelevila v roman (Kalius), ki ga je nato leta 2004 izdala založba Turistika. Slednja je leto kasneje izdala tudi njegov drugi roman z naslovom Geneza. Značilno za Urbana je, da se ne posveča določenemu žanru ampak praktično z vsako knjigo preskoči na drugo literarno zvrst.

Tako je iz Kaliusa prešel na Genezo, ki se dotika resnih družbenih problemov kot je pedofilija, prisilna prostitucija itd. Že leta 2005 pa je nato izšel njegov tretji roman Droplja Krt, ki je v bistvu mladinski roman z nekaj satirične kritike sodobne družbe. Leta 2012 je nato izšel zgodovinski roman Ali mrtvi sanjajo?, protivojni roman, ki se osredotoča na čas druge svetovne vojne v Sloveniji.

“Pisanje je izjemno živ proces in verjetno bi bilo zame boljše, če bi se osredotočal le na en žanr. Ampak preprosto ne morem. Preveč uživam v pisanju. Pravzaprav uživam predvsem v raziskovanju različnih žanrov in ne mislim se ozirati na to, kar bi bilo najbolj prav,” je o svojem skakanju po žanrih povedal Urban Klančnik. Trenutno dela na dveh novih romanih.

Kalius.jpg

Zaradi luči v mestu se zvezde niso videle a vedel je, da so tam. Tihi, oddaljeni opazovalci, ki zapisujejo zgodovino in morda celo tkejo usodo.

Iz knjige Kalius
Geneza-manjša.jpg

Tako velik prostor je, če živiš sam v svojem srcu. Toliko lepote, toliko skritih želja, toliko temnih senc, ki se zvijajo med njimi.

Ali-mrtvi-sanjajo.jpg

»Je bilo res treba? Pravijo, da si dober. Kako boš sodil meni? Videl sem ljudi … drugače čisto normalne ljudi, ki so streljali ujetnike, posiljevali deklice, morili otroke, obnoreli z morijo, ki se je dogajala okoli njih. Prav in narobe ni več obstajalo.«

Style switcher RESET
Body styles
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image